NEW 7 WONDERS - Retezat, in semifinala celor sapte minuni naturale ale lumii



Trimite stirea pe Yahoo! Messenger





Parcul National Retezat s-a calificat in semifinala competitiei internationale ”Cele sapte minuni naturale ale lumii”, organizata de Fundatia New7Wonders. Acesta a intrat in competitie la categoria celor mai frumoase parcuri nationale, paduri si monumente naturale ale Pamantului. Este singura reprezentare a Romaniei in semifinala in care sunt incluse 77 de ”noi minuni ale lumii”. Initiat, pe lista minunilor naturale au mai figuat si Delta Dunarii, si Pestera Scarisoara, insa acestea nu au starns un numar suficient de voturi pe internet pentru a se califica mai departe.

”A fost o extraordinara mobilizare din partea romanilor de pretutindeni. Au vuit forumurile de discutii, au sunat telefoanele de atentionare intre prieteni "nu uita sa votezi Retezatul", a aparut pe bloguri vestea ca "e musai"sa votam Retezatul”, a declarat Florina Crisan, responsabil relatii publice in cadrul Administratiei Parcului National Retezat (APNR).

In urmatoarele doua saptamani, un comitet de experti internationali va decide semifinalistii care vor fi inscrisi in cursa pentru desemnarea finalistului competitiei ”Cele sapte minuni naturale ale lumii”. In acest timp, specialistii vor alege 28 de candidati care vor fi supusi votului public dupa data de 21 iulie.

Ministerul Turismului a inscris Bucurestiul pe lista oraselor candidate pentru desfasurarea festivitatilor din 2011, cand vor fi anuntate ”Cele sapte minuni naturale ale lumii”.

Concursul a debutat anul trecut, cand, la cele sapte grupe ale competitiei, au fost nominalizate 261 de locatii, dintre care in semifinale au intrat primele 11. Pentru proba finalei vor fi alese cate patru locatii la fiecare grupa, clasamentul urmand sa fie efectuat tot printr-un vot popular exprimat pe internet, pana in anul 2011.

Cu o suprafata de peste 380 de hectare, Parcul National Retezat a fost infiintat in anul 1935 pe structura fostului domeniu de vanatoare al Casei Regale. Parcul este acum unul dintre putinele locuri din Romania, unde natura a avut cel mai putin de suferit in urma interventiei omului. In arealul acestuia traiesc 185 de specii de pasari, 1.190 de specii de plante - o treime din totalul celor din Romania, 90 dintre acestea fiind unice in tara.

Unicitatea parcului deriva si din faptul ca in Masivul Retezat se gasesc 20 de varfuri muntoase cu o inaltime de peste 2.000 de metri, iar intre vaile acestora se afla 80 de lacuri si tauri glaciare. Dintre acestea se disting Lacul Bucura, cel mai intins din tara, cu o suprafata de noua hectare, si Lacul Zanoaga, cu o adancime de 29 de metri, cea mai mare din Romania.










Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, sâmbătă, 11 iulie 2009


Leave a Reply