Manifestari culturale, recitaluri HI-Q si Akcent, concerte de muzica populara la "Intalnirea cu fiii satului Ieud 2009"



Trimite stirea pe Yahoo! Messenger





Editia din 2009 a traditionalei manifestari "Intalnirea cu fiii satului Ieud" va avea loc in perioada 15-16 august, de Sfanta Maria Mare. Recitalurile HI-Q si Akcent, concertele de muzica populara sustinute de Ansamblul Transilvania si numerosi artisti indragiti, competitia de atletism "Maratonul Ursoii" si celelalte actiuni deja obisnuite vor fi completate din acest an de o importanta manifestare culturala. Asa cum au promis pe finalul editiei trecute, autoritatile locale au reusit sa invie un proiect cultural care prin anii 1980, in plina perioada comunista, a adus comunei celebritatea nationala: Codicele de la Ieud.

Programul manifestarii “Codicele de la Ieud - Intalnirea cu fiii satului Ieud 2009”

Sambata, 15 august 2009
8.00
Start in competitia de atletism pentru amatori “Maratonul Ursoii” din fata Primariei Ieud. Evenimentul este organizat si sponsorizat de firma “Boboiog Company” cu premii in valoare totala de 1.000 euro. Citeste aici detalii despre concurs
10.00
Participarea la Sfanta Liturghie cu ocazia sarbatorii Adormirea Maicii Domnului (Sfanta Maria Mare).
15.00
Simpozion stiintific “Codicele de la Ieud”, organizat in aer liber la Biserica din Deal monument UNESCO (in caz de ploaie, manifestarile se vor muta la caminul cultural din localitate)
Actiunea, la care vor participa importanti istorici si lingvisti din tara, va fi moderata de initiatorii editiilor din anii '80 ale “Codicelui” - conf. univ. dr. Daniela Dunca si prof. univ. dr. Petru Dunca, decanul Facultatii de Litere Baia Mare.
Aniversarea scriitorului Marian Ilea, fiu al satului Ieud, la implinirea varstei rotunde de 50 de ani.
Momentul festiv e programat sa aiba loc in debutul dezbaterilor stiintifice pe tema Manuscrisului de la Ieud, in prezenta prozatorului.
17.00
Program folcloric pe scena din curtea Scolii Generale Ieud (urmeaza sa se stabileasca artistii).
19.30
Deschiderea oficiala a manifestarii “Codicele de la Ieud – Intalnirea cu fiii satului Ieud editia 2009”, acordarea de diplome si distinctii, premierea castigatorilor competitiei “Maratonul Ursoii”.
20.30
Recitaluri Alexia si trupa HI-Q.

Duminica, 16 august 2009
10.00 Participarea la Sfanta Liturghie
13.30 Codicele de la Ieud – dezbateri la scena
Dupa o prima zi de prezentarea in cadru restrans a lucrarilor stiintifice legate de Manuscrisul din Ieud, monument lingvistic de importanta nationala si unul dintre cele mai vechi texte scrise in limba romana, duminica vor avea loc discutii deschise, la scena din curtea scolii, unde sunt asteptati sa participe cat mai multi localnici.
15.30 Program folcloric
Evolueaza Ansamblul folcloric national “Transilvania”, grupul de ieudeni “Am fost s'om fi”, Marinel Petreus si Ghita Parja cu formatia, interpretii de muzica de petrecere Nistorel Dragos, Fane Oanta si Ioana Pricop.
20.30 Recitaluri Gasca de Acasa si trupa Akcent.
Final
Foc de artificii

Evenimentul este organizat de Consiliul Local si Primaria Ieud cu sprijinul Asociatiei locale “Am fost s'om fi”.
Scena si toata logistica necesara sunt asigurate de firma Art Tradition Baia Mare.











Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, miercuri, 22 iulie 2009


Leave a Reply