Printul Wales cauta "satul perfect" din Maramures





Trimite stirea pe Yahoo! Messenger











Un britanic care este consilier pentru Romania al Printul de Wales si care detine si postul de Inalt Reprezentant pentru Dezvoltare Durabila al Guvernului Romaniei, Jeremy Staniforth, se afla in cautarea ”satului perfect” din Maramures, adica localitatea in care traditiile s-au pastrat cum erau si pe vremea bunicilor, in care nu s-au construit case portocalii cu porti de inox la intrare si in care taranii isi duc viata departe de burgeri sau alte tentatii ale lumii moderne. Britanicii vor sa investeasca pentru conservarea unui sat maramuresean pentru a-l transforma intr-un ”muzeu viu”. Interesul britanicilor, in special al Printului Wales, pentru asemenea proiecte nu e nou, pentru ca la fel s-a intamplat si in Viscrid.



Consilierul Jeremy Staniforth a spus ca in acest fel Romania va reusi sa isi protejeze traditiile si obiceiurile, dar si sa incurajeze turismul. El a precizat ca in Anglia, tocmai pentru ca nu s-a intervenit la timp, satele s-au transformat in ”dormitoare imense” ale locuitorilor care seara se intorc acasa din fabricile deschise in marile orase.



Consilierul Jeremy Staniforth a mai spus ca s-au vizitat mai multe judete, pentru ca se doreste demararea mai multor proiecte de acest tip in Romania. Un termen la care s-ar putea concretiza intentiile britanicilor nu a fost dat, pentru ca deocamdata se fac doar tatonari, se discuta cu autoritatile si abia apoi se va face si o selectie a zonelor potrivite unor asemenea investitii.



Oficialul britanic a fost informat ca Printul de Wales s-a aflat in doua vizite neoficiale in Maramures si a ramas incantat de cele vazute, insa asta s-a intamplat in urma cu mai multi ani cand inca maramuresenii nu apucasera sa colinde prea mult lumea si sa isi schimbe mentalitatile.



Totusi, prefectul Maramuresului, Sandu Pocol, spera ca acesta sa nu fie dezamagit la revenirea in Maramures, care s-ar putea produce intr-un an sau doi, dupa cum a declarat consilierul sau.


































Maramuresul OnlineMaramuresul Online

In by Moroșanul, miercuri, 15 iulie 2009


Leave a Reply