Casa memoriala din Moisei




' Inaugurata în anul 1983, ilustreaza tristul episod desfasurat la Moisei când, la 14 octombrie 1944, în aceasta casa horthystii au asasinat 29 de patrioti români.
Acest trist episod intamplat la Moisei este prezentat publicului vizitator prin intermediul documentelor, fotografiilor si obiectelor personale ce au apartinut celor ucisi.
Masacrul de la Moisei a fost comis în doua case de la periferia acestei localitati, pe drumul principal ce duce spre Borsa. Au fost identificate ulterior 31 de victime, între care doi supravietuitori. Dintre cele 31 de victime , 24 erau originari din Mures, 3 din judetul Cluj si 4 din judetul Maramures.
În conditiile înaintarii fortelor militare aliate, cei mai multi dintre cei încorporati în aceste unitati de munca obligatorie au dezertat, încercând sa treaca linia frontului si sa se întoarca în localitatile de domiciliu. Unii au reusit, altii, între care si cei ucisi la Moisei, au fost prinsi de jandarmii de front si închisi într-un lagar improvizat în casa unui evreu deportat în lagarele de exterminare naziste.
În ziua de sâmbata, 14 octombrie 1944, prizonierii închisi în lagarul din Viseu de Sus au fost urcati într-un camion, transportati la Moisei si împuscati prin usi si ferestre în cele doua case.
Cadavrele intrate deja în putrefactie, au fost îngropate la doua saptamâni dupa comiterea masacrului, când localnicii, evacuati de autoritati, au revenit la casele lor. Deasupra gropii comune s-a înaltat o troita de lemn, înlocuita dupa câtiva ani de un obelisc din piatra.


Leave a Reply