MOISEI - Taieri masive in vecinatatea Parcului National Muntii Rodnei

Un iubitor al muntelui, membru in Asociatia Ecologistilor din Transilvania, a semnalat ca, in urma unei ture de munte in zona Pietrosu Mare – Magura Moiseiului facuta weekend-ul trecut, a observat taieri masive de padure chiar in apropiere de Parcul National Muntii Rodnei. Cititorul ziarului nostru a trimis pe adresa redactiei eMaramures.ro si doua imagini care surprind ”macelul”.

Potrivit informatiilor primite, defrisarea s-a facut in zona Magura Moiseiului, pe un teren ce apartine Bisericii Catolice din Moisei. Din imagine se poate observa ca terenul a fost efectiv ”curatat”, nefiind lasat pe culme nici macar un copac de samanta.
Cititorul nostru a semnalat ca este interzisa exploatarea unei suprafete mai mari de 3 ha de padure dintr-o parcela si a aratat ca in zona sunt peste 15 ha taiate ”la ras”. Acesta a mai indicat ca alte 15 ha de padure tot pe varful Magurii sunt in curs de taiere.

”Interesant este faptul ca autoritatile responsabile de controlul acestor activitati de exploatare forestiera (ITRSV) nu iau nici o masura de stopare a flagrantului si toti privesc cu nepasare cum versantul sudic impadurit al Magurii Moiseiului dispare sub drujba preotilor locali”, a scris ecologistul, care a precizat ca prin actiunea sa doreste sa traga un semnal de alarma pana nu e prea tarziu.

Contactate de eMaramures.ro, autoritatile locale din Moisei au aratat ca stiu ce se petrece la Magura Moiseiului. Primarul comunei, Toader Stetcu, a spus ca exploatarea a inceput in urma cu aproximativ cinci-sase saptamani, iar acum este aproape de final. El a spus ca toate actele sunt in regula. ”Noua ne-au platit taxa de drum de 100 de milioane de lei. Stiu ca sunt cu toate actele in regula, pentru ca altfel nu ar fi putut sa taie. Am inteles ca au planul aprobat”, a spus primarul, care a adaugat ca inspectorii ITRSV au facut controale in zona dupa ce mai multi cetateni din Moisei au facut o reclamatie.

Sesizarea nu s-a soldat cu sanctiuni, astfel incat Biserica Catolica Moisei este aproape gata cu taierile pe cele 30 de hectare de teren pe care le-a dobandit in urma restituirilor recente.


Leave a Reply