Monumentul Eroilor de la Moisei


Monument ridicat de Vida Gheza, in memoria martirilor din Moisei ucisi de trupele horthyste in retragere. Monumentul cuprinde 12 figuri de piatra (2 chipuri omenesti si 10 masti traditionale maramuresene).

La data de 14 octombrie 1944 trupele maghiare aflate in retragere pe Valea Izei au omorat 39 de romani si 3 evrei in doua case de lemn de la iesirea din comuna Moisei catre Borsa, pe motivul ca ar fi fost partizani si ca ar fi obstructionat retragerea. Romanii si cei 3 evrei au fost fortati sa intre in case si apoi au fost impuscati prin ferestrele locuintelor.

Victimele maghiarilor horthysti faceau parte din detasamentele de munca fortata din Muntii Carpati. Dintre cei identificati ulterior, 24 erau originari din judetul Mures, 3 din judetul Cluj si 4 din judetul Maramures.

Din cauza retragerii frontului, cadavrele au fost ingropate la doua saptamani dupa comiterea masacrului, cand localnicii evacuati au putut reveni la casele lor. Deasupra gropii comune a fost ridicata o troita de lemn, inlocuita dupa cativa ani de un ansamblu din piatra.


Leave a Reply