Iris, legenda merge mai departe!


De la „Iris – 15 ani“ până la „Iris – 30 de ani“, timpul parcă nici n-a trecut. Membrii Iris sunt la fel de iubiţi şi strâng săli pline de fiecare dată. Pentru Iris, aniversările au fost momente-cheie în istoria formaţiei. După concertele de 15, 20, 25 şi 30 de ani, fanii de-abia îl aşteaptă pe următorul.
(+) Click pentru a mări
Concertul „Iris - 30 de ani“ a avut loc pe Aeroportul Băneasa Foto: MediafaxIris a avut primul mare concert, „Iris - 15 ani“, în 1992, la Sala Polivalentă. Câteva mii de oameni au rămas atunci pe dinafară, fără bilet. Concertul a fost emoţionant nu numai pentru fani, ci şi pentru membrii trupei. Cristi Minculescu a plâns zdravăn atunci când sala toată a cântat singură „Floare de Iris“. Spectacolul, o premieră pentru industria muzicală românească, n-a făcut decât să pregătească un alt moment la fel de emoţionant. La 17 octombrie 1997, Iris a aniversat 20 de ani de existenţă.

Aniversarea a fost marcată printr-un alt concert, tot la Sala Polivalentă din Bucureşti. La acest spectacol au urcat pe scenă nu numai membrii de atunci ai formaţiei – Nelu Dumitrescu, Cristi Minculescu, Doru Borobeică şi Valter Popa – ci şi Nuţu Olteanu, Emil Lechinţeanu şi Sorin Chifiriuc, membrii fondatori ai trupei Iris. Timp de aproape două ore şi jumătate, cei peste cinci mii de fani prezenţi în sală au putut asculta melodii mai vechi şi mai noi ale formaţiei, precum „Corabia cu pânze“ , „Floare de Iris“, „Trenul fără naş“ şi „Să nu crezi nimic“.

Iris a continuat seria concertelor cu proiecte din ce în ce mai fastuoase. „Iris Athenaeum“, eveniment ce a avut loc la 27 octombrie 2000, a fost din nou un succes. Pe scenă au urcat atunci personalităţi remarcabile ale culturii româneşti, printre care soprana Felicia Filip, actorul Adrian Pintea, Johnny Răducanu, Ionuţ Ştefănescu şi Ovidiu Lipan „Ţăndărică“.

25.000 de oameni la „Iris – 25 de ani“

La 27 septembrie 2002, Iris a sărbătorit un sfert de secol de la înfiinţare. Pe Aeroportul Băneasa s-au strâns atunci peste 25.000 de fani Iris. Acesta a fost şi primul concert al clăparului Relu Marin cu trupa. „Era un concert destul de greu, dar şi încărcat de emoţie. Este cea mai frumoasă amintire a mea vizavi de trupa Iris. Mai ales că au fost invitaţi şi cei de la Uriah Heep”, îşi aminteşte claviaturistul.

Pentru acest spectacol aniversar, Relu a avut de învăţat în jur de 30 de piese. „A durat aproape două ore şi jumătate. În prima parte am cântat piesele noi, pentru că atunci am lansat «Mătase Albă», şi în partea a doua au fost hiturile. Aveam nişte partituri scrise pe care le ţineam alături, pe una dintre clape. Mai bătea vântul, mai zbura câte o foaie...“, a povestit Relu, zâmbind. Nu mai cântase niciodată în faţa unui public atât de numeros.


Descarca

In by Moroșanul, miercuri, 8 aprilie 2009


Leave a Reply