Fie-ne justitia usoara !


Arestarile spectaculoase din ultima vreme au transformat fiecare colt de bloc, piata sau coada la supermarket intr-un fel de „Poiana lui Iocan”. „Tribunalul poporului” s-a pronuntat printr-o „sentinta irevocabila”: „E coruptie. Am ajuns de rasul lor”.

O dimineata calda de aprilie. La televizor se vorbeste aprins despre arestarea lui Gigi Becali, despre Popoviciu, seful DGIPI si casele fetelor pline de „succesuri” ale presedintelui Basescu. Se fac scenarii cu iz electoral, analistii se intreaba daca urmeaza arestarea sefului Politiei Capitalei, avocatii acuza abuzurile. Justitia se chinuie sa demonstreze ca functioneaza, ca nimeni nu e mai presus de lege. Judecatorii se pronunta in sentinte nocturne. Prin pietele baimarene, storsi de griji si satui sa li se serveasca circ in loc de paini, oamenii simpli s-au pronuntat deja. „Tribunalul Poporului” a decretat: „Manipulare, coruptie, bataie de joc”. Departe de justitia televizata si spectacolul de prost gust al arestarilor, cetatenii vad lucrurile mai simplu: arestarile spectaculoase din ultima perioada sunt o cacealma cu iz electoral, orchestrate, cel mai probabil, de oamenii presedintelui. Cat despre servicii, procurori si politie, ramane cum s-a stabilit: „toti e corupti”.

La intrare in piata garii, doua femei intre doua varste discuta aprins. Una, cu ochii mijiti de somn, spune raspicat concluziile „anchetei proprii”: „Nu-mi place deloc ce se intampla in justitie”. Elisabeta Nagy sustine ca vorbeste in deplina cunostinta de cauza: „am stat toata noaptea si m-am uitat la OTV. Tin cu Becali, de restul nu ma intereseaza. Dar de Becali imi place. O facut mult bine oamenilor. Cate biserici si case o construit si cati oameni saraci o ajutat...” Femeii ii place si de Basescu, dar crede ca povestile cu casa Ioanei Basescu si cu masina Elenei sunt reale. Are si o explicatie: „am vazut io, la televizor, ca a trimis SMS un medic rezidential si a zis ca el sta de ani buni in chirie, nu-si permite nicio garsoniera. Atunci ea (Ioana Basescu, n.red) de unde a avut bani? Ea nu traieste tot in Romania noastra?”. Un batranel, Timotei Pop, care se grabeste, se amesteca in discutie si completeaza: „Acuma e lupu’ paznic la stana”. Si el a urmarit cu sufletul la gura telenovela arestarilor. De seful de la „doi si-un sfert” si de Popoviciu nu stie mare lucru. Nici averea ficelor presedintelui nu-l prea intereseaza, in schimb, povestea cu arestarea lui Becali i-a confirmat niste banuieli legate de justitie: „Nu-i dreptate. Isi fac facutele si isi bat joc de tati. De la Revolutie incoace, merem mai tare spre groapa. Aa, face Becali magarii, da’ ei fac magarii mai mari ca ei. Cum sa-i fure masina si tat pa el il aresteaza? Asta-i justitie? Asa am patit si io. Erau sparte niste tevi si mi-o umplut un vecin casa de urina si tat io am platit 5 milioane. Pai, daca ti se baga unu in casa, ii dai in cap tu de poti, nu? Da’ justitia asta tat pa tine te amendeaza. Amu’ vin alegeri, de asta se intampla ce se intampla”.

La intrarea in Piata, doua batrane discuta despre flori. Niciuna nu stie nimic de zarva de la Bucuresti si recunosc ca nici nu le intereseaza. Una se scuza ca: „am stat pana la 11,30 aseara de-am facut buchete de flori, apoi mi-o fost somn si m-am culcat. Cine mai are vreme si nervi sa sa uite la ei?”. Cealalta se plange ca: „mi-am luat un televizor si nu-mi place cum mere. Nu-l pornesc. Da’ ce mi-i hia (ce nevoie am, n.red) de ei? Am io bugate a mele”.
In schimb, alta baimareanca, Viorica Dale, ne roaga sa scriem ca-i exagerat ce se
intampla. Si ea tine cu Becali, dar recunoaste ca latifundiarul din Pipera a facut si o greseala: „Singura greseala ii ca si-o facut singur dreptate. Dar, oricum, nu mi se pare corect ce se intampla”. O alta femeie, ce cara o plasa, tine sa se opreasca si sa intareasca afirmatie Vioricai: „Nici mie, nici mie. Nu-i corect”.

In coltul Pietei, in fata unor paturi vechi pe care stau intinse de-a valva robinete, curele de ceas, calculatoare, ciorapi, suruburi si alte obiecte vechi, doi barbati discuta aprins: „Auzit-ai ce s-o intamplat cu Becali, ma?”. „Vecinul de patura” raspunde calm, in timp ce sorbeste dintr-o cafea: „Auzit, ma. Auzit. Doamne-feri, ce lume....”. Cum aude ca suntem de la ziar si ne intereseaza cum vede toata tarasenia arestarilor si a averilor acumulate de familia presedintelui, Ioan Put isi abandoneaza clientul care se interesa de o curea de ceas, isi indreapta spate si vorbeste raspicat: „Ascultati la mine: Basescu trebe sa intre in puscarie si Becali sa fie presedinte. Basescu a facut afaceri cu Popoviciu, e omul lui Basescu. Si Becali e omul lui Basescu. Si pana la urma Vadim are dreptate: Popoviciu si Becali n-au vrut sa-i tina fundu’. Serviciile astea tate-s subordonate politic. Iara cu fetele presedintelui ce sa zic? Ceie nici nu stie vorbi romaneste. Cred ca si-o luat diploma pa bani. La noi e coruptie. Justitia asta... ii vai de mama ei. De ce nu l-o bagat pa Iliescu in puscarie ca o omorat atatia oameni? De ce nu l-o bagat pa Nastase? Io stiu cum functioneaza sistemu’, ca am dat in judecata si Parchetul si Politia. Mi-o furat unu’ bicicleta, nu asta. Alta, mai frumoasa. Si io am prins hotu’ in flagrant, cand o vrut sa vanda bicicleta. Am chemat politia, o trimis dosaru’ in instanta, da’ s-o respins. Tat io am de platit cheltuieli de judecata. Procurorul pune capu’ pa masa si rade. Am ajuns de rasu’ lor. Io oricum ma duc la CEDO. Io prind infractorul si ei nu-l aresteaza...”

Cumparatorul cu bratara de ceas da semne ca se grabeste, dar vanzatorului nu prea-i pasa. Mai are un caz care demonstreaza ca „toti e corupti”: „mi-o taiat la spital un testicol si n-au patit nimic”. Intre timp, in fata paturii se mai aduna vreo trei oameni. Toti se intreaba care-i treaba cu justitia din Romania. In loc de raspuns, batraneii isi muta privirea in pamant si tac. Ne indreptam spre iesirea din Piata. Din spate se aude: „Sa stiti ca asta e coruptia in tara romaneasca!”.

In by Moroșanul, miercuri, 8 aprilie 2009


Leave a Reply