Datori la Italieni


Romanii din Italia au contractat in 2008 cele mai mai multe credite bancare acordate de bancile italiene cetatenilor straini, respectiv peste 26%, fiind urmati la distanta de comunitatea marocana (7,3%) si albaneza (5,3%), rezulta dintr-un studiu efectuat de centrul Experian.

De asemenea, bancile italiene s-au dovedit tot mai interesate anul trecut sa acorde microcredite imigrantilor, procentul contractat de acestia ridicandu-se la 15,4% din totalul celor acordate in 2008, fata de 12,1% in 2007.

Peste 70% din aceste credite contractate de straini se ridica la valori cuprinse intre 1.000 si 10.000 de euro, fiind folosite in principal pentru achizitionarea unui autovehicul sau a unei motociclete, iar mai apoi pentru mobilarea unei locuinte, achizitia de aparatura electrocasnica sau tehnologie IT.

In ceea ce priveste achizitionarea in rate a bunurilor de consum, peste 18% din totalul vanzarilor efectuate in 2008 in Italia au fost realizate cu clienti imigranti, romanii fiind din nou prima nationalitate care a apelat cel mai mult la acest mijloc de satisfacere a nevoilor casnice, urmati de marocani, alte nationalitati din Africa si din America de Sud.

Totodata, tot mai multe grupuri bancare au dezvoltat produse destinate special imigrantilor din Italia, arata publicatia stranieriinitalia. Astfel, o banca a eliminat solicitarea aducerii unor giranti care sa detina cetatenia italiana, in timp ce alta a introdus in pachetul creditului si o asigurare pentru cazul in care imigrantul respectiv isi pierde locul de munca.

Foarte multe dintre bancile italiene au inceput sa isi faca reclama in publicatiile tiparite sau pe internet in limbile diverselor comunitati de imigranti, iar altele au infiintat chiar sectiuni speciale pe propriile pagini de Internet in care explica amanuntit in limbi de circulatie internationala criteriile suplimentare de indeplinit de catre straini in vederea aplicarii, mai relateaza sursa citata.

Numarul imigrantilor legali inregistrati in Italia se ridica la sfarsitul lui 2008, la circa 3,9 milioane de persoane, reprezentand circa 6,5% din populatia Peninsulei.


Leave a Reply