GREBLES - A treia arestare facuta de DNA in dosarul de coruptie la Directia Finantelor Maramures



Trimite stirea pe Yahoo! Messenger



Inca un angajat al Directiei Finatelor Publice Maramures a fost arestat in controversatul dosar al rambursarilor ilegale de TVA. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Cluj il cerceteaza in caz pe Dan Calin Grebles, adjunctul sefului Administratiei Inspectie Fiscala Contribuabili Mijlocii din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures. Acesta a fost arestat ieri, 26 mai 2009, de Tribunalul Maramures pe termen de 29 de zile, dupa ce inainte cu o zi procurorii anticoruptie l-au retinut pentru 24 de ore.

DNA a informat ca in sarcina adjunctul sefului Administratiei Inspectie Fiscala Contribuabili Mijlocii din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, Dan Calin Grebles, s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- complicitate la infractiunea de luare de mita, in forma continuata;
- complicitate la infractiunea de santaj;
- participatie improprie sub forma complicitatii la infractiuni prevazute de Legea privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si Legea contabilitatii, in forma continuata;
- asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Dan Calin Grebles este cercetat in acelasi dosar in care au fost arestati alti doi finantisti, Kadlec Robert Daniel si Abrihan Crina, privitor la rambursari ilegale de TVA. Adjunctul de la Finante este invinuit ca i-ar fi dat lui Kadlec Robert - Daniel mai multe facturi fiscale atestand operatiuni fictive iar acesta din urma, la randul sau, le-a pus la dispozitia administratorilor de societati.

Suveica infractionala era coordonata din Palatul Finantelor
Procurorii DNA a aratat ca Grebles a fost unul dintre initiatorii acestei activitati si i-a promis lui Kadlec Robert ca il va sprijini atat prin obtinerea facturilor, cat si printr-o protectie profesionala in fata eventualelor controale ce ar putea fi declansate de catre organele superioare. El ar fi fost cel care a primit banii din rambursarile ilegale de TVA.

Potrivit datelor procurorilor anticoruptie, in cursul anului 2008, prin amenintari repetate si directe, Kadlec Robert Daniel i-a constrans pe administratorii a doua societati comerciale sa introduca in evidenta contabila documente care nu aveau la baza operatiuni reale, iar apoi sa solicite rambursarea T.V.A. deductibila. Concret, inspectorul i-a amenintat ca isi va exercita abuziv functia si va aplica amenzi mari firmelor, iar in final va determina inchiderea acestora.

Grebles a incasat aproape 200.000 de euro din rambursari ilegale de TVA
In baza documentelor contabile fictive, cele doua societati au beneficiat de rambursarea T.V.A. in valoare de aproximativ 900.000 RON, au aratat procurorii, din care Kadlec Robert a primit suma de 600.000 RON, respectiv de rambursarea T.V.A. in valoare de 400.000 RON, suma care i-a fost predata integral acestuia.

Din banii primiti, Kadlec Robert - Daniel i-a dat lui Grebles Calin - Dan suma totala de 750.000 RON. In plus, acesta din urma a mai primit de la administratorul unei a dintre societati material lemnos in valoare de 5.400 RON.

Prejudiciul adus statului depaseste 400.000 de euro
Inspectiile fiscale privind cererea de rambursare a T.V.A. au fost efectuate de inculpata Abrihan Crina in mod superficial, fara a se constata vreo neregula, aceasta primind o parte din suma incasata de catre Kadlec Robert de la administratorii societatilor comerciale.

Prin inregistrarea facturilor fiscale fictive in evidenta contabila s-au inregistrat cheltuieli fictive, creandu-se un prejudiciu statului prin neplata impozitului pe profit in valoare de 822.232 RON. De asemenea bugetul statului a fost prejudiciat cu suma de 943.635,5 RON reprezentand valoarea T.V.A. rambursata nelegal.

Numele lui Radu Bancos figureaza in dosarul rambursarilor ilegale de TVA
ACTULAIZARE: Tribunalul Maramures a venit cu completari in ce priveste arestarea preventiva a lui Dan Calin Grebles - sef in cadrul Directiei Finantelor Publice, informand printr-un comunicat de presa, ca in dosarul in care acesta este acuzat pentru fapte de coruptie figureaza si numele lui Radu Bancos, cel care la inceputul lunii mai s-a sincis aruncandu-se sub un tren care intra in Gara Baia Mare.

Magistratii au emis pe numele lui Grebles mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile, insa finantistul a declarat recurs iar dosarul urmeaza sa fie inaintat Curtii de Apel Cluj.

”Pentru a dispune arestarea preventiva instanta a retinut ca, in cauza exista indicii temeinice care sa justifice presupunerea ca inculpatul (n.r. – Dan Calin Grebles), avand calitatea de sef in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, s-a asociat cu coinculpatii Kadlec Robert-Daniel si Abrihan Crina-Smaranda, inspectori in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, precum si cu numitul Bancos Radu, director adjunct, in vederea comiterii de infractiuni, inculpatul Grebles Calin-Dan fiind unul dintre initiatorii activitatii infractionale”, s-a precizat in comunicatul de presa.

Potrivit sursei, Grebles obtinea de la diferite societati comerciale facturi fiscale fara a avea la baza operatiuni reale, facturi care ulterior erau predate lui Kadlec care le dadea unor administratori de firme. Acestia din urma erau constransi, sub amenintarea inchiderii societatilor administrate, sa introduca facturile in evidenta contabila a firmelor si sa solicite rambursari ilegale de T.V.A., de banii astfel obtinuti beneficiind finantistii.

In by Moroșanul, miercuri, 27 mai 2009


Leave a Reply