Poliţiştii contrabandişti sătmăreni au fost trimişi în judecată



Procurorii anticorupţie sătmăreni au finalizat ancheta penală în cazul celor 13 inculpaţi, printre care trei poliţişti de frontieră şi un ofiţer de la serviciul judiciar din cadrul IJP, privind contrabanda cu ţigări. Rechizitoriul a fost trimis în instanţă spre judecare la Curtea de Apel Oradea.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA Bucureşti, 9 din cei 13 inculpaţi sunt cercetaţi în stare de arest preventiv pentru constituirea unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni grave, contrabandă calificată, în formă continuată.



Cei nouă arestaţi preventiv sunt Viorel Moldovan, Francisc Delegan, Ioan Francia, Stelian Mirel-Cormoş, Alin Hotea, Elisabeta Şimon, poliţiştii de frontieră Sorin Hotea şi Kocsan Rudolf, precum şi ofiţerul de poliţie judiciară din cadrul IPJ, Sebastian Morar.



Au scăpat de arest şi vor fi judecaţi în libertate poliţistul de frontieră Claudiu Gherman, precum şi complicii Bodo Paul, Bodo Victor şi Balazs Zoltan.



După cum am relatat la vremea respectivă, cei 13 au fost reţinuţi şi arestaţi în zilele de 23 şi 24 martie, în cadrul unor acţiuni spectaculoase la care au participat efective importante ale Poliţiei şi Poliţiei de Frontieră, în sprijinul procurorilor DNA.



Potrivit rechizitoriului, Viorel Moldovan a iniţiat şi organizat în cursul anului 2008 acest grup infracţional cu scopul de a introduce în ţară, din Ucraina, pe frontiera verde, ţigări de contrabandă.

Astfel, Moldovan, devenind capul reţelei, a coordonat timp de aproape un an de zile operaţiunile de contrabandă, fiind ajutat activ, prin informaţii despre securizarea liniei de frontieră şi dispozitivul de pază, chiar de cei trei poliţişti de frontieră, dar şi de cumnatul său, Sebastian Morar, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul IPJ, coordonator al Compartimentului Urmăriţi General, care, folosindu-se de calitatea sa de ofiţer de poliţie şi cunoscând provenienţa ilicită a ţigărilor, s-a implicat în transportarea şi plasarea unor cantităţi de ţigări către diverşi cumpărători, cât şi în achitarea unor sume de bani către furnizorii din Ucraina.



În perioada în care acest grup a acţionat pe frontieră, în zona Halmeu – Porumbeşti, au reuşit să introducă în ţară peste 1,5 milioane pachete de ţigări, în valoare totală de peste două milioane de euro.



În comunicatul de presă al DNA se precizează că finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului în instanţă nu anulează principiul prezumţiei de nevinovăţie, acuzaţii urmând să se apere în faţa judecătorilor.


In by Moroșanul, vineri, 15 mai 2009


One Response to Poliţiştii contrabandişti sătmăreni au fost trimişi în judecată

  1. Daca ma gandesc mai bine si dupa ce citesc aici pe acest site ma intreb oare cati oameni cinstiti mai sunt in institutiile judetene din Satu Mare si Maramures?! Suntem in aste 2 judete vreun un milion de oameni din care cateva sute sau poate cateva mii sunt politisti, jandarmi, frontieristi s.a. adica cei care trebuie sa ne pazeasca pe noi si sa ne apere si sa-i inchida pe cei care ne jefuiesc, violeaza, fura etc. dar ei ce fac?! Se fraternizeaza cu infractorii .In zona Borsa-Viseu-Moisei sunt sute de smecheri cu utilaje, toti au masini scumpe, furate etc., in zona Halmeu-Negresti -Certeze sunt sute de smecheri care fac contrabanda cu tigari etc. si politistii nostrii ce fac?! Fara ei si altii mai sus de ei nu se pot aduce tigari de contrabanda nici utilaje furate asa ca sper sa-i prinda pe toti si sa ne curatam odata de aceste creaturi. Ganditi-va cati smecheri sunt in judetele astea care nu lucreaza niciunde, nu contribuie la stat, mai il fura pe deasupra, distrug si natura. Ar trebui sa se faca o lege sa-i inchida pe toti care nu pot justifica averile, masinile, etc. si sa se construiasca si vreo 100 de inchisori dar sa urmeze modelul moldovean , sa aduca familia bani de acasa pt. mancarea lor :))

    RăspundețiȘtergere