Primavara in Maramuresul Istoric





Clik pe imagine sa o vezi in dimensiunile reale

Cultura :

Judeţul Maramureş oferă ţării şi lumii o bogată şi originală spiritualitate. Este inestimabil tezaurul de cultură populară, tradiţiile, obiceiurile, folclorul, meşteşugurile, cercetătorii din ţară şi străinătate caracterizând Maramureşul ca o "placă turnantă" a civilizaţiei populare. În toae zonele există o reţea de sărbători de datini folclorice, de târguri ale meşterilor, evidenţiindu-se festivalurile datinilor de iarnă de la Sighet şi Tg. Lăpuş, "Sărbătoarea caastanelor" din Baia Mare, ale cântecului, dansului şi portului popular din Şomcuta Mare, Asuaju de Sus, Mesteacăn, obiceiuri de "Sânziene", şi "Hora la Prislop" de la Borşa, "Tânjaua de pe Mara" Hoteni, "Armonii de primăvară" Vişeu de Sus.



S-au remarcat în valorificarea datinilor şi folclorului - Ansamblul Folcloric Naţional "Transilvania" din Baia Mare, "Mara" şi "Dor Românesc" din Sighet, "aramureşul" din vişeu de Sus, "Lăpuşul" din Tg. Lăpuş, grupul "Iza", formaţia "Alină-te dor, alină" din Cicârlău. Formaţiile folclorice din judeţ au fost onorate, în cadrul festivalurilor din străinătate cu premiul "Europa", "Discul de aur", şi "Colierul de Argint" - Dijon (Franţa), "Zeiţa de Aur" - Efes (Turcia).



Judeţul se înscrie în spiritualitatea ţării cu aproape 200 de instituţii şi aşezăminte pentru cultură şi artă. Cultura, religia si arta exprimã complexitatea ce are loc în viata spiritualã a societãtii: autonomia, libertatea de creatie, protejarea si punrea în valoare a patrimoniului cultural, ascensiunea spiritualã si simtirea româneascã, primordialitatea valorii, sanse egale la culturã, identitatea nationalã în circuitul international de valori. Principalele institutii de culturã de a cãror servicii beneficiazã populatia bãimãreanã sunt: Directia Judeteanã pentru Culturã, Culte si Patrimoniul Cultural National Maramures, Biblioteca Judeteanã “Petre Dulfu”, Muzeul Judetean Maramures, Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Creatie Populare, Ansamblul Folcloric National “Transilvania”, Teatrul Municipal, Teatrul de pãpusi, Scoala Popularã de Arte “Liviu Borlan”, Uniunea Artistilor Plastici – filiala Baia Mare, Asociatia Scriitorilor – Baia Mare, Casa de Culturã a Sindicatelor, Casa Tineretului.

Din cele circa 150 de publicaţii, apărute după decembrie 1989 s-au păstrat cotidianele "Graiul Maramureşului" (1989), "Glasul Maramureşului" (1997) şi "Informaţia Zilei" (2002), alte periodice, circa zece edituri



Turism :

Regiunea Maramures, situata in nordul tarii, in depresiunea cu acelasi nume, inconjurata de munti, este o zona ce impresioneaza prin traditiile populare pastrate aici (costume populare, obiceiuri, cântece si dansuri) si prin sculpturile in lemn, rafinat lucrate. Cele mai faimoase biserici vechi de lemn cu turle inalte, expresie a exceptionalei tehnici arhitecturale, sunt cele din Surdesti (cu o turla inalta de 53 m), Rozavlea, Bogdan Voda. Curtile caselor taranilor din Maramures impresioneaza vizitatorii prin portile monumentale din lemn, sculptate cu motive reprezentând viata ce formeaza o adevarata dantelarie.

























Leave a Reply