TIFF aduce la Cluj peste 900 de proiectii cinematografice



Trimite stirea pe Yahoo! Messenger



Clujul este invaluit incepand de azi, 29 mai, intr-o atmosfera de sarbatoare incendiara, odata cu inceperea celei de-a opta editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) (29 mai - 7 iunie), in cadrul caruia vor fi peste 900 de proiectii. Marea deschidere a festivalului a avut loc de la ora 19.00, in prezenta presedintelui TIFF, Tudor Giurgiu, precum si a directorului artistic Mihai Chirilov.

Festivalul a fost deschis cu proiectia filmului "Amintiri din Epoca de Aur", produs si scris de Cristian Mungiu si regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu si Cristian Mungiu.

Prezentat in sectiunea ”Un Certain Regard” a Festivalului de Film de la Cannes 2009, filmul a fost foarte bine primit de critica, celebra publicatie ''Variety'' spunand ca tineretea si talentul celor cinci regizori ar trebui sa spulbere teama ca cinematografia romaneasca, care a cunoscut o adevarata explozie, ar fi incapabila sa abordeze o gama larga de stiluri.

Toate cele sase povestiri, care insumeaza 155 de minute, vor fi difuzate in premiera absoluta, in prezenta echipei filmului: Cristian Mungiu, Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu si Ioana Uricaru.

Printre invitatii de onoare ai editiei din acest an a festivalului se numara, alaturi de producatorul israelian Menahem Golan, celebra actrita Claudia Cardinale si indragitul actor Florin Piersic, acestia din urma urmand sa primeasca premiul pentru intreaga cariera. Si actorul Mircea Albulescu va fi omagiat la TIFF 2009, el urmand sa primeasca premiul de Excelenta.

La aceasta editie a Festivalului International de Film Transilvania, regizorul Dan Pita va fi onorat cu Premiul pentru intreaga Cariera, distinctie ce ii va fi acordata la Gala de inchidere din 6 iunie.

Dupa inchiderea festivalului, o serie de filme urmeaza sa fie reluate in Bucuresti, in perioada 8-15 iunie si la Sibiu, in perioada 16-21 iunie.

Din oferta festivalului fac parte documentare multipremiate, debuturi regizorale spectaculoase, filme de Oscar ori premiate la marile festivaluri ale lumii, premiere absolute pe ecranele din Romania, filme-soc, filme-tabu. Toate acestea alcatuiesc selectia TIFF 2009 gandita de Mihai Chirilov, directorul artistic al manifestarii.

Printre filmele anuntate de organizatorii evenimentului se numara:
”Gomorra” de Matteo Garrone
”Il y a longtemps que je t'aime”, care a luat trofeul BAFTA pentru cel mai bun film strain
”César” (pentru Cel mai bun debut - al regizorului Phillippe Claudel si pentru Cea mai buna actrita intr-un rol secundar)
”Il divo”, scris si regizat de Paolo Sorrentino, castigator al Premiului Juriului de la Cannes 2008
”Terribly Happy” - castigator al Globului de Cristal, la Festivalul de Film de la Karlovy Vary din 2008
”The Countess”, regizat de Julie Delpy (cu Anamaria Marinca in rolul Annei Darvulia, iubita si mentor al contesei Elisabeta Bathory)
”Man on wire” - castigator al Premiilor Oscar 2009 pentru cel mai bun film documentar, care are in palmares alte 24 de trofee
”Hunger” - debutul in lung metraj al regizorului Steve Moqueen

In by Moroșanul, vineri, 29 mai 2009


Leave a Reply