LICITATIE i -legala ?


DRUM BAIA SPRIE – CAVNIC – BARSANA - Mircea Man, seful CJ Maramures, suspectat de aranjarea unei licitatii de aproape 30 de milioane de euro


Trimite stirea pe Yahoo! Messenger


Consiliul Judetean Maramures a demarat procedurile de atribuire a lucrarilor pentru reabilitarea drumului judetean de pe tronsonul Baia Sprie – Cavnic – Ocna Sugatag – Calinesti – Barsana, iar licitatia urmeaza sa aiba loc in 10 iulie – potrivit informatiilor autoritatilor locale. Lucrările de reabilitare pentru întreaga lungime a traseului, de peste 56 de km, sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007- 2013 cu suma de 93 milioane de lei (aproape 30 milioane de euro), din care contributia europeana este in suma de 67,53 milioane de lei (86,5%), cea a guvernului de 8,9 milioane de lei (11,5%), iar a CJ - 1,5 milioane de lei (2%).

Investitia urmeaza sa se desfasoare pe durata a 3 ani si 5 luni - termen care se scurge din luna aprilie 2009, de la semnarea contractului de finantare a lucrarilor de catre presedintele CJ Maramures, Mircea Man. Lucrarea este cea mai importanta care se va realiza in infrastructura rutiera a Maramuresului in aceasta perioada, iar autoritatile judetene au aratat ca proiectul finantat din fonduri europene ”va duce la reducerea considerabila a timpului de transport si fluidizarea traficului prin realizarea unei rute alternative la DN18”.

Mircea Man, presedintele Consiliului Judetean Maramures, a declarat la momentul semnarii contractului ca ”pentru Maramures este un lucru asteptat de foarte multa vreme, un proiect de reabilitare de drum care cuprinde un tronson ce incepe in Baia Sprie si se termina in Barsana, un proiect de aproape 30 de milioane de euro, care inseamna o deschidere economica inspre Maramuresul Istoric si o varianta pentru trecerea peste Gutai”.

Contractul de finantare pentru proiectul Reabilitare traseu de drum judetean Baia Sprie (DN 18) – Cavnic (DJ 184) – Ocna Sugatag (DJ 109F) – Calinesti (DJ 185) – Barsana (DJ 185) a fost semnat in prima decada a lunii aprilie 2009 la Satu Mare, in prezenta ministrului Dezvoltarii Regionale, Vasile Blaga.

La momentul parafarii documentul nimeni nu a inteles de ce ministrul Vasile Blaga nu si-a rupt o ora in timpul sau ca sa vina din Satu Mare pana in Baia Mare sa semneze documentele pe proiect, iar cum o explicatie oficiala nu s-a oferit au inceput speculatiile, ca ”afacerea” a fost pusa in legatura cu interesele politice ale unora si altora. S-a vehiculat ideea ca interesata de preluarea lucrarii ar fi o o firma satmareana, care a tatonat deja terenul in Maramures si care are sprijin de la PDL.

Deputatul PSD de Maramures Gheorghe Zoicas si-a manifestat ingrijorarea fata de modul in care se va face investitia si chiar a spus ca anuntarea cu intarziere a licitatiei ar putea fi pusa in legatura cu anumite interese de grup. El a spus ca nu ar fi exclus ca amanarea licitatiei sa fi fost cauzata de faptul ca o anumita firma din Satu Mare nu a reusit sa isi puna actele in regula ca sa poata concura pe un asemenea proiect, prin urmare i s-a dar ragazul necesar pregatirii. Suspectat de posibile aranjamente la licitatia de aproape 30 de milioane de euro este chiar seful CJ Maramures, Mircea Man, care este rsponsabil de punerea in aplicare a proiectului.

Gheorghe Zoicas nu a dorit sa ofere prea multe detalii, precizand doar ca a vrut sa traga un semnal de alarma. ”La modul in care s-a pornit, e greu de crezut ca se va face ceva anul acesta. Probabil s-a asteptat ca o firma din Satu Mare sa poata participa la licitatie, pentru ca altfel nu imi explic de ce presedintele CJ Maramures nu a facut mai repede demersurile. S-a pierdut deja o luna”, a spus parlamentarul, care a adaugat ca spera ca proiectul sa nu fie unul ratat.

by Moroșanul, luni, 25 mai 2009


Leave a Reply