Revolutia Digitala




Cum sa fii propria casa de discuri?


O sa pornesc de la premisa ca esti un cantaret nou, tanar cu ceva bani pusi deoparte pentru zile negre si auto-promovare pana te descopera vreo casa de discuri care “sa te scoata din foame”.

Ei bine, daca tot ai niste bani pusi deoparte hai sa-i investim in tine.

O sa ne ocupam de principalele functii ale unei case de discuri: promovare, distributie si producere albume. Asta este ceea ce lasa artistul la indemana casei de discuri.

Sa vedem cum le luam painea de la gura intermediarilor in 3 parti


1. Promovare. In momentul de fata nu exista o metoda in Romania de a bate audienta radio-urilor si televiziunilor. Dar daca esti genul de artist care trebuie neaparat sa fie pompat de Radio 21 si MTv poate ca nu esti targetul meu. Eu vorbesc pentru nisa de artisti care nu primesc “the deal” pentru ca sunt prea eclectici, prea diferiti, prea nevandabili pe o piata ingusta – la minte – precum Romania. Prin urmare promovarea se va concentra pe internet pentru ca la momentul de fata e un mediu in crestere spre deosebire de celelate 2. Si uite, poate ca esti un artist care stie sa cante sau face super spectacol cand prinde un concert dar nu au destul curaj casele de discuri sa semneze cu tine.

Regula 1: Daca nu canti in engleza acceptabil mai bine te lasi. Internetul e o piata globala si chiar daca poti incerca succesul pe piete latine sau franceze sau ce o mai fi, ai o masa mult mai larga de manevra pe engleza. Sigur daca esti un artist roman care vrea sa se lanseze pe net cantand in romana ai mari sanse de reusita dar nu foarte mari sanse de continuitate. Adica ulterior trebuie sa apari in media traditionala pentru ca altfel consumatorul tau te uita instant, imediat ce a terminat de ascultat melodia ta. Dar daca te duci pe piata internationala (highly recomended) e altceva.

Regula 1b: Fa-ti un site

Regula 2: Promoveaza-te continuu prin toate mijloacele disponibile. Youtube, Myspace, Last.fm si zeci de alte servicii. Acestea sunt atat o metoda de a castiga popularitate cat si o metoda de a atrage oameni pe site unde vor avea optiunea de a cumpara albumul tau.

Regula 3: Ofera cateva piese pentru download gratuit

Regula 4: Asigura-te de vizibilitate pe site-urile de muzica. Atrage-ti vizitatori si vei avea cumparatori intr-o proportie rezonabila.

Regula 5: Vinde-ti muzica la preturi rezonabile.

Regula 6: Daca nu stii sa folosesti Google pentru a gasi noi site-uri in care te poti promova mai bine astepti sa fii descoperit.

In by Moroșanul, duminică, 17 mai 2009


Leave a Reply