PROCES GREU

PROCES – TATAR – Presedintele, premierul si alti inalti demnitari romani, judecati azi in Baia Mare

Presedintele Romaniei – Traian Basescu, premierul Emil Boc, seful Senatului – Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor – Roberta Anastase, ministrii Justitiei, Economiei si Mediului, seful ANPM – Mihail Faca, procurorul general al Romaniei - Laura Codruta Kovesi, chiar primarul municipiului Baia Mare – Cristian Anghel au figurat ca parati in procesele deschise impotriva lor de catre Vasile Tatar, cunoscut ecologist din Baia Mare si care a devenit si mai cunoscut dupa ce la inceputul anului a fost romanul care a adus prima condamnare a tarii la CEDO intr-un dosar de mediu.

Azi, 20 mai, la Tribunalul Maramures a inceput judecata pe fond in 10 procese intentate de Vasile Tatar la toti atatia inalti demnitari si conducatori ai statului. Baimareanul le-a cerut tuturor demisia, precum si daune morale pentru nerespecatrea sentintei CEDO, aratand ca acestia i-au luat dreptul la viata.

La procese, doar primarul municipiului Baia Mare – Cristian Anghel, si seful Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului – Mihail Faca au fost reprezentati, pentru restul grefierul notand absenta aparatorilor. Vasile Tatar a initiat actiunea de judecata, a carui dezbatere a inceput azi pe fond, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii – facand referire la comunicarile de informatii de interes public solicitate paratilor la care nu a primit raspuns.

Reprezentantul primarului a precizat ca pentru a putea sa apere interesele acestuia are nevoie de mai multe informatii, pe care le-a cerut direct in sala de judecata de la Vasile Tatar. De asemenea, a solicitat detalii suplimentare. Potrivit procedurilor, procesele au fost amanate, un nou termen fiind fixat pentru ziua de 17 iunie.

Ecologistul a spus ca motivul deschiderii actiunii in instanta a fost acela ca nu s-a pus in aplicarea nici pana in prezent sentinta data de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) impotriva Romaniei, prin care statul a fost condamnat pentru poluarea cu cianuri a orasului Baia Mare. Sentinta, emisa in 27 ianuarie 2009, a fost prima condamnare a Romaniei intr-un dosar de mediu, iar in baza ei Vasile Tatar vrea sa ii fie respectat dreptul la un aer curat in municipiul resedinta al Maramuresului.

Situatia inregistrata azi, 20 mai, la Tribunalul Maramures a fost una inedita, pentru ca nu s-a mai intamplat ca un numar atat de mare de conducatori ai statului sa fie judecati in aceeasi zi de magistrati. Baimareanul s-a mai judecat cu inalti functionari publici din aparatul de stat, dar niciodata nu a intentat un numar atat de mare de cereri de chemare in judecata.

In by Moroșanul, miercuri, 20 mai 2009


Leave a Reply