TRAFICANT – CAPTURARE

Un periculos traficant de imigranti din Sighet, prins de politisti la Cluj

Un barbat de 32 de ani din Sighetu Marmatiei, care in ultimele sase luni a stat ascuns dupa ce politistii l-au dat in urmarire natioanala pentru trafic cu imigranti, a fost retinut in urma unei actiuni derulate de Biroul Urmariri a IPJ Maramures in colaborare cu politistii clujeni. O jumatate de an a stat ascuns sigheteanul Ciprian Petrovai, dat in urmarire generala in urma unei actiuni de amploare care a avut ca efect anihilarea unei retele internationale de trafic cu imigranti acuzata c a introdus in Romania peste 300 de asiatici. Barbatul din Sighet a fost identificat ca seful periculoasei retele de traficanti, insa politistii nu au reusit sa il puna in arest pentru ca acesta si-a pierdut urma.

El a fost prins zilele trecute la Cluj-Napoca, astfel incat a fost pus in aplicare mandatul de arestare in lipsa emis pe numele acestuia la 15 decembrie 2008 sub acuzatiile de comitere a infractiunilor de constituire, asociere, sprijinire a unui grup infractional organizat, respectiv trafic de migranti.

Operatiunea in urma careia a fost prins sigheteanul a fost denumita “Pakistan” si a fost initiata de procurorii DIICOT in colaborare cu IJPF Maramures, BCCO si IPJ Cluj. Aceasta a avut loc in 26 noiembrie 2008, cand tara era in fierbere din cauza alegerilor parlamentare, insa acesta a fost doar finalul unei actiuni incepute in primavara lui 2008. Ar fi de precizat ca unul dintre liderii retelei de traficanti era chiar un angajat al IJPF Maramures, care facilita intrarea in tara a imigrantilor, dar si plecarea catre celelalte tari din Europa.

Pana la prinderea in flagrant a traficantilor, la sfarsitul lunii noiembrie, circa 300 de indieni si pakistanezi au fost traficati de cele doua retele, una coordonata de la Sighetu Marmatiei si alta din Slovacia. Indienii si pakistanezii dadeau intre 20.000 si 25.000 de dolari de persoane pentru a ajunge sa munceasca intr-o tara europeana. Soferii ii transportau pe migranti in “cosciuge” de lemn pana la destinatie. Pentru fiecare transport luau intre 2.000 - 2.500 de euro. In ”afacere” erau implicate doua retele de traficanti de imigranti asiatici in urma unei actiuni de amploare.

Filmul operatiunii “Pakistan”
26 noiembrie 2008. Pe drumul european 58, pe raza satului Buciumi, s-a facut un blocaj rutier. Mascati de la crima organizata din Cluj, jandarmi, politisti de frontiera din Maramures au incercat sa opreasca niste masini care goneau spre Mesteacan. Un autoturism a ajuns in sant. Politistii nu au gasit pe nimeni in interior, dar in apropiere au gasit 7 asiatici, dar si un politist de frontiera, identificat ca fiind Petru Ulici din cadrul IJPF Maramures.

Urmarirea a continuat nebuneste. S-a recurs la blocaje in Valea Chioarului, pentru ca o parte din infractori, aflati in doua autoturisme, au reusit sa scape. Una a fost retinuta chiar pe raza locakitatii maramuresene, cealalta si-a continuat drumul in viteza.

La volan era Ciprian Petrovai, care a spart barajul rutier si s-a indreptat spre judetul Salaj. Masina acestuia a fost gasita la zeci de kilometri distanta, facuta praf. Sigheteanul nu a fost gasit insa nicaieri. Dupa ce si-a distrus autoturismul intrand intr-o conducta de gaz, l-a abandonat la iesire din localitatea Letca (judetul Salaj) si si-a pierdut urma. Ciprian Petrovai, cu toate ca era ranit, a reusit sa dispara in padurea din apropiere. Din acel moment, nimeni nu a stiut unde se afla.

A fost nevoie de un filaj de aproape o jumatate de an pentru identificarea acestuia si punerea in executare a mandatului. IPJ Maramures nu a dat informatii in legatura cu ”pretioasa” captura, precizand doar ca sigheteanul a fost retinut in urma actiunii ”Strada 2009”.

In by Moroșanul, vineri, 15 mai 2009


2 Responses to TRAFICANT – CAPTURARE

  1. Sunt curios sa vad ce scenariu ia trecut prin cap,incat cica s-a predat,prietenii toti iau fost pana acum afara si au tinut legatura cu el,familia poate sa depuna acum orice marturie mincinoasa ...sunt experti si in cazul dlui Bilcec au facut la fel...s-a dus toata familia la marturie mincinoasa numai ca sa-l bage pe om la parnaie.Numai sa fie cine sa-l creada ,problema e ca a avut spate bun cine l-a tinut pana acum sub acoperire.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu s-a predat l-au capturat politistii si acum la mititica pune la cale ceva scenariu el si familia lui specializata in infractiuni de tot felul ca sa mai bage pe cineva la inaintare numai sa fie cine sa-l creada.Si-a mai pune ca martori familia care ce o sa spuna?ca n-a facut trafic de imigranti?dar aia din masina ce-au fost?si de ce s-a ascuns infractorul atata timp?ba l-a mai bagat la inaintare si pe politistul de frontiera

    RăspundețiȘtergere