Măcel printre căprioarele din pădurile Maramureşului


NEŢINÂND CONT DE LEGE ŞI… BUNUL-SIMŢ, INDIVIZI DUBIOŞI ŞI IRESPONSABILI RECURG - DIN DISTRACŢIE SAU INCONŞTIENŢĂ - LA ACTE BARBARE DE BRACONAJ

• Autorităţile nu iau - deocamdată - nicio măsură
O situaţie gravă se înregistrează la limita estică a municipiului Sighetu Marmaţiei, într-o zonă împădurită. Locul respectiv este asaltat de braconieri care, încălcând flagrant prevederile legale, ucid fără milă animalele, în pofida faptului că este perioada de prohibiţie cinegetică.

Datorită zonei relativ izolate, căprioarele şi-au găsit un loc preferat, unde iarba şi sursa de apă le asigură condiţii optime de supravieţuire, dar nu se ştie pentru câtă vreme.

• Situaţia nu este singulară

Acte iresponsabile, de genul celor petrecute în dimineaţa zilei de 27 aprilie, pun în pericol fauna Maramureşului. Martor al braconajului sălbatic, sigheteanul Alexandru Oros a relatat: "Am o casă de vacanţă în zona fostei căi ferate forestiere, pe malul râului Ronişoara. Sunt un iubitor al animalelor. De multe ori, căprioarele s-au apropiat de casa mea atât de mult, încât puteam chiar să le ating. Au devenit o prezenţă plăcută, întregind frumosul peisaj natural. Din păcate, am făcut greşeala de a povesti despre ele prin oraş şi oameni fără suflet au venit în miez de noapte şi în plină perioadă de prohibiţie şi folosindu-se de muniţie specială de vânătoare - aceeaşi ca şi cea de război - au început să împuşte căprioare. Am tot încercat să intervin, să anunţ oamenii de ordine ca să ia atitudine împotriva acestor iresponsabili. M-am adresat de mai multe ori celor de la AJVPS, filiala Sighetu Marmaţiei, dar aceştia mi-au spus să îi aduc eu de mână pe braconieri, altfel nu au ce le face. Nu înţeleg acest comportament în niciun fel. Am tot sperat că în cele din urmă vor face ceva, dar nu s-a întâmplat nimic, iar cele petrecute recent m-au determinat să cer sprijinul mass-mediei". În plus, situaţia de faţă nu este singulară. Şi anii trecuţi s-a întâmplat la fel.

• "Nu avem ce face"

Potrivit celor relatate de Alexandru Oros, în data de 27 aprilie, în jurul orei 3.00 dimineaţa, în zonă şi-a făcut apariţia o maşină de teren cu patru indivizi la bord. Automobilul era dotat cu faruri puternice, precum şi cu un reflector mobil manevrat de unul dintre ocupanţii maşinii. La un moment dat, s-a auzit o bubuitură puternică. Iniţial, s-a crezut că ar fi vorba de o acţiune a poliţiştilor de frontieră. Alexandru a observat, însă, maşina oprită şi pe unul dintre cei patru indivizi căutând "ceva" la lumina farurilor. Uitându-se mai atent, a observat cum târa o căprioară, pe care a trântit-o în maşină, după care au plecat toţi în trombă. A doua zi, deplasându-se la locul unde a staţionat maşina, Alexandru a găsit urme de sânge provenind de la căprioara ucisă, precum şi tubul proiectilului folosit.
"M-am dus din nou la AJVPS şi le-am povestit incidentul. Aveam şi respectivul tub la mine. Mi-au spus că într-adevăr este vorba de un tub de cartuş folosit la vânătoare, muniţie aflată în posesia mai multor vânători din zonă. Stupefiat, am primit acelaşi răspuns: «nu avem ce face»", a spus, indignat, Alexandru Oros.
Din nefericire, metoda este folosită şi de alţii. Cu maşini de teren dotate cu reflectoare mobile foarte puternice, orbesc vânatul care, derutat, devine o ţintă sigură a acestor falşi vânători care ajung să facă prăpăd în fauna zonei.

• Cercetări pentru descoperirea braconierilor(?)

Cei din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice promit că vor demara cercetările în acest caz incalificabil.
"Din păcate, există şi aşa-zişi vânători care se dedau la acte la braconaj cinegetic chiar în timpul perioadei de prohibiţie. Vom demara cercetări pentru descoperirea celor care au braconat, în paralel organizându-se şi acţiuni menite a preveni, constata şi combate infracţiunile. Potrivit Legii 407/2006 şi O.G. 23/2008, art. 42 lit. a, acest gen de infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la trei la şapte ani. Facem apel la cei care au date despre asemenea infracţiuni sau au fost martori, să sesizeze de urgenţă poliţia prin numărul 112 şi, de asemenea, îi atenţionăm pe cei care se dedau la acte de braconaj cinegetic şi piscicol că vor suporta rigorile legii", a spus un reprezentant al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice din cadrul IPJ Maramureş.
Din nefericire, asemenea incidente se înregistrează şi în alte zone, unde se pot auzi focurile de armă ale celor care vânează chiar şi în perioade de prohibiţie. Aşteptăm o reacţie mai fermă şi mai ales… fapte din partea organelor abilitate.


Leave a Reply