1 Mai capitalist


A venit 1 Mai 2009 si toata lumea pleaca pe unde apuca... mare, munte, un gratar prin paduri pe langa Bucuresti, etc.
Pe vremuri, se serba cu mai mult fast. Pe vremuri, se mergea la defilari. Era mai bine inainte, ar spune unii nostalgici ai Epocii de Aur.
Pentru mine personal, ziua de 1 Mai inseamna, ca pentru multi altii, o alta zi libera. Ca 1 Decembrie. Ca 25 Decembrie. Intamplator, anul asta, 2 mai (Ziua Tineretului, se pare) face puntea intre 1 Mai si weekend. Cu atat mai bine.
Motivul pentru care postez este ca am gasit in arhiva personala un numar special al ziarului "Informatia Bucurestiului", din 30 aprilie 1987. -->

Contrar conceptiei comuniste si mistificarii istoriei, 1 Mai isi are originea in SUA. In 1872, muncitorii din New York au protestat pentru reducerea zilei de lucru la 8 ore.
De atunci, ziua de protest devenita sarbatoare a fost poate cel mai exploatat eveniment din punct de vedere ideologic-politic. A fost confiscat fara drept de apel de comunisti si de partidele de stanga in general.
Bucuresti. 1 Mai in anii '30, in Piata Palatului Regal.

La noi, in Romania, primele serbari de 1 Mai au avut loc in perioada Regelui Carol al II-lea, supranumit "Regele Muncitorilor" de 1 Mai. Ulterior, urma sa se numeasca "Marele Strajer" si "Marele carmaci". Dar nu despre el este vorba aici. Comunistii au incercat sa faca astfel incat sa para ca prima demonstratie de 1 Mai din Romania a avut loc in 1933, in timpul celebrelor incidente de la atelierele "Grivita". Instigatorii comunisti au fost ulterior arestati, judecati si inchisi.

Ceea ce in interbelic era o simpla defilare prin fata Palatului Regal s-a transformat in manifestatii grandioase dupa 1947. Oamenii muncii de la orase si sate isi exprimau bucuria de a trece prin fata tribunei oficiale, ocupate pe rand de Gheorghiu-Dej si Ceausescu.

Se continua apoi in obisnuita "limba de lemn" despre realizarile regimului, numai lapte si miere. Beneficiem si de un desen la fel de interesant, cu dictatorul dand indicatii pretioase la Canalul Dunarea - Marea Neagra. Incredibil cum unii oameni se pricep la toate!

In fine, dupa 1989, 1 Mai si-a pierdut semnificatia istorica si semnificatia ideologica. A ramas doar o zi libera in calendar, pentru majoritatea populatiei. Ma plictisesc deja gandindu-ma de cate ori se va auzi la TV in seara asta, la stiri, celebra melodie comunista "1 Mai muncitoresc". Ce cliseu. De-aia n-o postez!


Traiasca 1 Mai, dar traiasca si mai mult 1 Mai urmat de weekend!
(IN MOMENTUL ACESTA AM PLECAT LA UN GRATAR)


SI DE CE NU SI UN PISOI LA GRATAR =)):))


Leave a Reply