JUSTITIE

Un baimarean are intr-o singura zi procese cu Basescu, Boc, Geoana, Anghel si alti sase demnitari


Vasile Tatar, cunoscut ecologist din Baia Mare si care a devenit si mai cunoscut dupa ce la inceputul anului a fost romanul care a adus prima condamnare a tarii la CEDO intr-un dosar de mediu, se apropie de un nou ”record”. Baimareanul a anuntat ca l-a dat in judecata pe presedintele tarii, Traian Basescu, premierul Emil Boc, seful Senatului si Camerei Deputatilor, Mircea Geoana, respectiv Roberta Anastase, pe primarul Cristian Anghel, dar si alti demnitari. In total, Vasile Tatar a chemat in judecata 10 oficiali ai statului si intr-o singura zi se va judeca cu toti acestia.

Ecologistul a spus ca motivul deschiderii actiunii in instanta a fost acela ca nu s-a pus in aplicarea nici pana in prezent sentinta data de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) impotriva Romaniei, prin care statul a fost condamnat pentru poluarea cu cianuri a orasului Baia Mare. Sentinta, emisa in 27 ianuarie 2009, a fost prima condamnare a Romaniei intr-un dosar de mediu.

Vasile Tatar a spus ca a scris tuturor autoritatilor statului, dar ca acestea nu l-au bagat in seama, asa ca a recurs la actionarea alesilor si demnitarilor in judecata. ”Am scris si la Presedintie, la Senat si Camera Deputatilor, i-a trimis scrisoare si ministrului Nemirschi, dar nimic. Trebuie sa stii cum sa procedezi cu ei. Nu mi-au raspuns si i-am dat in judecata, iar daca nici asa nu se va rezolva nimic, voi ajunge iar la CEDO”, a spus Vasile Tatar, care a spus ca toata ziua de miercuri, 20 mai, va trebui sa stea in sala de judecata, pentru ca pe ordinea de zi cu sedintele figureaza doar numele sau si, bineinteles, ale ”paratilor”.

Baimareanul i-a chemat in judecata pe seful statului - Traian Basescu, premierul Emil Boc, sefii Senatului si Camerei Deputatilor - Mircea Geoana, respectiv Roberta Anastase, ministrii Mediului - Nicolae Nemirschi, Justitiei – Catalin Predoiu, Economiei – Adriean Videanu, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului - Mihail Faca, procurorul general al Romaniei Laura Codruta Kovesi si primarul din Baia Mare Cristian Anghel. Vasile Tatar le-a cerut tuturor demisia, precum si daune morale pentru nerespecatrea sentintei CEDO.

In by Moroșanul, marți, 12 mai 2009


Leave a Reply