Baia Mare: Zoo trebuie să fie mutată până la finele anului 2010


Terenul pe care se află actuala Grădină Zoologică Baia Mare a fost revendicat de vechiul proprietar, iar primăria trebuie să ofere un nou adăpost animalelor

Grădina Zoologică din Baia Mare cu care ne-am obişnuit trebuie să se mute. Despre una nouă s-a tot vorbit la nivel local în ultimii doi ani, însă banii necesari pentru strămutarea ei nu au fost obţinuţi de către Primăria Baia Mare. „Încă din celălat mandat prezidenţial a fost depus un memoriu la Bucureşti prin care solicitam ajutor în această problemă”, a declarat Vasile Barbul, şeful Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Baia Mare.

În 2008 au fost finanţate mai multe proiecte similare din ţară, dar municipiul Baia Mare n-a fost cuprins. „Noi am pierdut acest «tren», aşa că rămâne de văzut de unde vom face rost de suma necesară pentru a-l pune în aplicare”, adaugă Barbul. Motivul pentru care Grădina Zoologică va fi mutată este cauzat de faptul că o parte din terenul pe care se află actualmente aceasta a fost revendicat în urmă cu câţiva ani. Astfel, pământul respectiv a fost retrocedat vechiului proprietar, iar termenul de evacuare are scadenţa la finele anului viitor.

Proiect grandios pe hârtie

Un plan exhaustiv a fost elaborat de către angajaţii primăriei pentru un nou zoo în Baia Mare. Deşi în acte este foarte frumos elaborat, când vine vorba de pus în practică lucrurile nu mai sunt atât de simple. Potrivit afirmaţiilor lui Vasile Barbul, pentru ridicarea din temelii a unui nou loc care să adăpostească animalele este nevoie de aproximativ 4 milioane de euro. Bani de care Consiliul Local Baia Mare nu dispune în acest moment. „Deocamdată trebuie să identificăm o sursă de finanţare pentru că în acest an de criză nu avem resurse financiare proprii”, menţionează Barbul. El mai arată că sunt conştienţi că se aproprie scadenţa şi trebuie să mute animalele în altă parte. „Sperăm să găsim o finanţare cât de repede”, adaugă Barbul.

Proiectul este extrem de ambiţios oferind micuţilor vizitatori şi posibilitatea de a interacţiona cu animalele domestice în cadrul unei gospodării ţărăneşti ce va fi amplasată în cadrul unui parc amenajat în apropierea noii Grădinii Zoologice. Planurile primăriei sunt să mute Zoo pe strada Coloniei, iar parcul pe strada Colonia Topitorilor. Legătura dintre cele două se va face cu o telegondolă, având în vedere că vor fi delimitate de un lac.

Grădina Zoologică are aproape 50 de ani

Grădina Zoologică Baia Mare se găseşte în administrarea Serviciului Public Ambient Urban (SPAU) care aparţine de Consiliul Local Baia Mare şi este situată în imediata vecinătate a Parcului Municipal având o suprafaţă de 2,4 hectare. Aceasta a fost înfiinţată în jurul anului 1950 prin aducerea unor animale din fauna autohtonă, ulterior numarul de specii diversificându-se concomitent cu construirea de noi amplasamente. Numărul de specii existente în cadrul Grădinii Zoologice în momentul de faţă este de 37, dintre care 11 specii exotice şi 26 de specii autohtone.


Leave a Reply