Cu pumnu-n gura presei

Primarul Constanţei a interzis difuzarea la chioşcurile firmei sale a unui ziar care-l critica


Greu de crezut, dar adevărat! Cât se poate de adevărat! După ce săptămâna trecută un grup de cetăţeni din Ploieşti ne scria nouă, celor de la NECENZURAT despre neregulile şi despre mafia de pe la ei, acum le-a venit rândul celor din Constanţa să ne ceară ajutorul. De data asta jurnalişti, dar tot oameni şi ei, colegi năpăstuiţi de primarul Radu Mazăre.
Primar cu firme şi muşchi

Acesta, după ce colegii de la ZIUA de Constanţa au „îndrăznit” să-i critice nerealizările, a dispus ca la toate chioşcurile care aparţin Conpress Group SRL – firmă în acţionariatul căruia apare şi domnia sa – să nu se mai difuzeze această publicaţie.
Problema nu este deloc una minoră dacă e să ne gândim că firma mai sus menţionată deţine 85% din distribuţia de presă din Constanţa. Cu alte cuvinte, monopolul. Povestea e şi mai interesantă deoarece, ca să-şi şteargă urmele, ziarele sunt difuzate acestei firme Conpress Group SRL de către alte două firme prinse „în horă”, SC Tutun şi Ziare SRL, paradoxal în chioşcuri amplasate pe terenuri publice, concesionate la bani mărunţi chiar de la primăria condusă de Radu Mazăre. Cu alte cuvinte, Radu Mazăre i-a dat lui... Radu Mazăre.

La Constanţa ca în Baia Mare

Cazul devine şi mai grav dacă mergem în profunzimea lui. Deşi Radu Mazăre mai are antecedente de acest sens, el băgând şi cu alte ocazii pumnul în gura ziariştilor incomozi, el nu este cel care-a inventat roata sau acest mod de oprimare a celor incomozi.
Nu mai departe eu personal, am fost pe rând dat afară de la postul TL+ Canal 7 – în urma unor contracte de publicitate încheiate de către primarul Cristian Anghel – apoi şi de la alt post local de televiziune. Şi, tot ca o coincidenţă tristă, tirajul săptămânalului nostru s-a „evaporat” de pe piaţă când am scris despre ce nu plăcea autorităţilor.

SOS libertatea de exprimare!

Din cele prezentate mai sus reţinem doar faptul că nu este absolut nicio diferenţă între pesedişti şi liberali atunci când se pune problema ca interesele lor să fie afectate de niscaiva jurnalişti.
Redăm mai jos strigătul de disperare al colegilor noştri din Constanţa, aşa cum ne-a fost el remis.


ZIUA de Constanţa, ziar interzis de Mazăre

Începând cu data de 6 aprilie a.c., mai mulţi cititori ne-au sesizat că, în chioşcurile Conpress Group nu au găsit ZIUA de Constanţa, iar abonamentele ce trebuiau distribuite prin grija aceleaşi companii nu au inclus şi ediţia locală a ziarului ZIUA. După verificarea informaţiilor a reieşit că situaţia prezentată este reală, fapt confirmat şi de vânzătorii de la punctele de distribuţie a presei ce aparţin societăţii Conpress Group şi în care ziarele sunt difuzate de SC Tutun şi Ziare SRL. De asemenea, responsabilii de chioşcuri ne-au comunicat că nici nu vor mai primi acest ziar, lucru ştiut de la şefii lor. SC Tutun şi Ziare SRL are ca unic asociat firma Conpress Group SRL, în acţionariatul căreia îl regăsim pe primarul Constanţei, dl. Radu Mazăre. Societatea deţine 85% din distribuţia de presă din Constanţa. Cu alte cuvinte, monopolul. Vânzarea ziarelor distribuite de SC Tutun şi Ziare SRL se face în chioşcurile ce aparţin Conpress Group, pe terenuri cesionate de la primăria condusă de Radu Mazăre. Cum linia ziarului nostru a fost întotdeauna echidistantă şi a prezentat atât părţile pozitive, cât şi pe cele negative ale administraţiei publice locale, dar şi ale activităţii primarului Radu Mazăre nu ne rămâne decât să afirmăm că edilul este deranjat de prezenţa noastră pe piaţa media constănţeană şi că scoaterea ziarului ZIUA de Constanţa de la difuzare din chioşcurile Conpress Group nu poate fi considerată decât o formă de interzicere a cotidianului nostru.
Este adevărat că încă de la sfârşitul lunii noiembrie 2008, SC Tutun şi Ziare SRL a informat că „datorită costurilor logistice ridicate“, se află în imposibilitatea de a mai distribui ZIUA de Constanţa. Adresa din 28.11.2008 a fost urmată de alte documente care menţionau acelaşi aspect, fără a avea însă urmări. În fapt, documentele transmise de SC Tutun şi Ziare SRL pot fi considerate avertismente ale societăţii de distribuţie faţă de materiale de presă apărute în cotidianul nostru. După cum precizam, prima adresă purtând semnătura directorului Tutun şi Ziare SRL a fost primită pe 28.11.2008, la doar două zile după ce ZIUA de Constanţa îşi arăta solidaritatea faţă de jurnalista Feri Predescu şi se alătura demersului de susţinere a acesteia pentru strângerea banilor cu care trebuie să-l despăgubească pe primarul Radu Mazăre (http://www.ziuaconstanta.ro/rubrici/social/...). Următorul document, semnat de acelaşi director a fost datat 11.03.2009. În ediţia din 25 martie a.c. prezentam informaţii referitoare la terenul pe care Beatrice Mariş, judecătoarea care a condamnat-o pe Feri Predescu în procesul cu Mazăre primise de la edil, prin dispoziţie de primar, teren pe legea 10 din 2001 (http://www.ziuaconstanta.ro/rubrici/...). Punctul culminant l-a reprezentat materialul „Mazare: «M-au votat 70% din constănţeni» Greşit: NU l-au votat 70% din constănţeni“ (http://www.ziuaconstanta.ro/rubrici/deschidere-editie/...), apărut în ZIUA de Constanţa pe 31 martie 2009. considerăm că acesta a fost motivul care a dus la interzicerea cotidianului nostru în chioşcurile Conpress Group.
Am ales să nu facem cunoscut faptul că am fost interzişi în chioşcurile Conpress Group imediat după ce s-a demonstrat acest aspect din cauza faptului că nu am dorit să întinăm Săptămâna Mare cu probleme de acest gen. Cu toate acestea, SC Tutun şi Ziare SRL a recurs la demersul comunist şi a interzis distribuirea cotidianului ZIUA de Constanţa cu exact o săptămâna înainte de sărbătoarea Învierii Mântuitorului. În acest sens, am considerat necesar să aducem la cunoştinţa opiniei publice abuzul la care au recurs mai-marii urbei, interzicând un ziar considerat de conducerea Primăriei şi a Consiliului Judeţean, ca fiind unul de opoziţie. ZIUA de Constanţa îşi informează cititorii că va aplica metoda de difuzare proprie, într-un număr şi mai mare de exemplare, care se va completa cu ediţia on-line www.ziuadeconstanta.ro. Ataşat comunicatului de presă puteţi găsi toată documentaţia care ne susţine afirmaţiile, însoţită de un link către filmări în chioşcurile Conpress Group, mail-uri şi sesizări telefonice de la cititori care atestă faptul că ziarul ZIUA de Constanţa nu mai este distribuit în acele puncte de difuzare a presei


Leave a Reply