Statiunea BORSA

Emblematica pentru turismul romanesc


Borşa este un oraş de pe Valea Vişeu, între Munţii Rodna şi Maramureş. Oraşul este la aproape 80 de km via DN 18 de Sighetu Marmaţiei, ultima comună din vale înainte ca Pasul Prislop să ajungă în Moldova.
Borşa se află la o altitudine de aproape 700 m şi este cel mai important punct de plecare pentru călătoriile spre Munţii Rodnei. Mai mult, Borşa se află între două arii importante, aflate sub protecţie: Parcul Natural din Munţii Maramureş şi Parcul Naţional din Munţii Rodnei.
La aproape 6 km nord de Borşa este o aşezare minieră numită Baia Borşa, care până nu demult era un important centru de minerit pentru cupru, argint şi plumb. Este parte a oraşului Borşa.


La câţiva km est de Borşa, în mijlocul peisajelor alpine, se află una dintre cele mai importante staţiuni din nordul României, Staţiunea Borşa, situată la o altitudine de 850 m.
Datorită altitudinii, a pădurilor mereu înverzite, a aerului, mulţi vin aici pentru a fi trataţi pentru boli pulmonare diverse, precum bronşitele. Ca în multe locuri din România, tratamentele se bazează adesea pe remedii naturale şi ape minerale, dar aici include şi mofete, ieşiri vulcanice în pământ, de unde ies dioxidul de carbon şi alte gaze. Sunt recomandate ape minerale cu fier, calciu şi magneziu, pentru cei cu probleme digestive, renale sau urinale.
Regiunea se potriveşte iubitorilor de sporturi, iar excursioniştii îşi pot începe aventura în munţii Rodnei.


Statiunea Borsa dispune de partii de schi pe o diferenta de nivel de 1000 m, trasee de schi fond de 4 - 6 km, precum si doua trambuline pentru sarituri de peste 80 m, una fiind cea mai inalta trambulina naturala din Europa. Partia principala este echipata cu telescaun si teleschi, are 1920 m lungime si o diferenta de nivel de 497 m.

In centrul statiunii Borsa vegheaza o biserica traditionala maramureseana, construita toata din lemn, fara cuie sau alte imbinari din fier.

Este absolut impresionanta!



Creasta Muntilor Rodnei domina intreaga zona si face orice comentariu de prisos.







Aceasta imagine a statiunii Borsa este luata de la jumatatea partiei de ski.
Se pot usor observa, in centru, hotelurile din statiune, apoi turla inalta a bisericii, iar in jur, mai multe pensiuni.


Leave a Reply